Klimaat en duurzaamheid


Bosbranden, overstromingen, smeltende gletsjers.... Het valt gewoon niet meer te ontkennen dat we in een klimaatcrisis zitten. Er een tijd dat ik niet geloofde dat er iets aan de hand was, ik dacht dat het allemaal wel mee viel en ik wilde dus ook niet nadenken over de oplossing. En ik denk dat er nog genoeg mensen zijn die er niet over na willen denken. Misschien omdat ze echt denken dat het niet echt gebeurt, maar misschien ook wel omdat het eigenlijk best eng is om over na te denken. Toch is het wel belangrijk om er over na te denken, het gaat om de toekomst van onze aarde. Het gaat ook over de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Klinkt ver van je bed, dat is het echt niet. Ik wil absoluut niet beweren dat ik een heilige ben die de oplossing weet en alles doet om de wereld te redden. Ook ik ben maar een mens die ook soms dingen doet die niet bijdragen aan een betere wereld. Maar ik doe mijn best, en ik hoop dat ik jou weet te inspireren met mijn schrijfsels om ook bewustere keuzes te maken als het gaat om het leefbaar houden van onze aardkloot.


Ben je wel eens op een boerderij geweest?!


Ben je wel eens op een boerderij geweest?! Nou, ik was er vandaag even maar echt een leuke ervaring was dit niet. Je mag langskomen, je mag kijken, je mag met de boer praten.... Je mag alleen niet alles vragen want nieuwsgierige Aagjes worden met pek en veren het erf afgejaagd. Deze agrariër wist mij duidelijk te vertellen wat hij van me vond en waar ik volgens hem thuis hoorde.


LEES MEER.....


Rabobank zegt nee


Gisteren tijdens de jaarvergadering bij Rabobank kondigde deze bank aan dat zij nee zegt tegen een leefbare aarde en een mooie toekomst voor generaties die na ons komen. Na AKZO Nobel, VOPAK, ING, Ahold, Unilever, BP en RWE vind ook Rabobank het niet nodig om de CO2 uitstoot in 2030 met 45% te verminderen ten opzichte van 2019.


LEES MEER.....


De introverte activist


Introversie en klimaatactivisme, geen combi die je snel zou verwachten. Het heeft bij mij als echte introvert dan ook lang geduurd tot ik me aansloot bij een actiegroep. Want ik ben niet zo van de grote groepen, en al helemaal niet met vreemde mensen! Dat ik me aansloot om op te komen voor het klimaat zegt dan ook wel iets over hoe hoog het me allemaal zit.


LEES MEER.....


Hoe een klimaatmars mijn leven veranderde


Het is inmiddels vier een een half jaar geleden dat mijn toenmalige vriend mij vroeg of ik mee wilde naar een klimaatmars in Amsterdam. Hij leefde zijn hele leven al milieubewust, mij interesseerde het allemaal niet zo. Ver van mijn bed, ik zou het allemaal niet mee gaan maken. Als de verhalen überhaupt al klopten, want ik geloofde er niet zo veel van. Ik kon me niet voorstellen dat wij zoveel invloed op de aarde en de natuur zouden hebben dat wij de oorzaak zouden zijn van natuurrampen. Op het moment dat wij in Amsterdam, in de stromende regen, stonden te demonstreren geloofde ik al iets meer in wat er aan de hand is. Waar we op af stevenen. Wat we nalaten aan onze kinderen. En toen kwam er iemand het podium op die vertelde over opwarming van de aarde en koraal. 


LEES MEER.....


Dutch overshoot day


In 101 dagen gebruiken waar we eigenlijk een jaar mee zouden moeten doen zodat de aarde kan herstellen, en we zijn er nog trots op ook. Ons landje voorziet een flink deel van de wereld van voedsel. Maar het is niet iets om trots op te zijn, het is eerder iets waar we ons zorgen om zouden moeten maken. We putten de aarde uit, niet alleen in Nederland maar over de hele wereld.


LEES MEER.....


Fossiele subsidies


Fossiele subsidies, waarschijnlijk iets waar je tot voor kort nog nooit van hebt gehoord, maar wat door klimaatacties steeds meer ruchtbaarheid krijgt. 17,5 Miljard euro per jaar, bestemd voor de grootste vervuilers om nog meer CO2 uit te kunnen stoten. Maar wat zijn fossiele subsidies nou eigenlijk, en waar komt dat geld vandaan?


LEES MEER.....


Hond in de pot


Kip…. Kippenpoten, kipfilet, kippendijen en kippenlevers hadden toen voor mij niks te maken met het dier dat wij kip noemen. Bij het woord kip dacht ik meteen aan vlees, en niet aan een dier. Dat ging helemaal vanzelf, met speciale dank aan de dierenindustrie die ons tere zieltjes niet laat zien hoe die lieve kippetjes in vlees veranderen.


LEES MEER.....


Wanhoop


Ben je radicaal wanneer je opkomt voor een betere wereld en wanneer je wil dat de aarde leefbaar blijft voor iedere generatie die na jou komt? Voor mij is het iets om mezelf regelmatig af te vragen. Tot nu toe kom ik steeds tot de conclusie dat er niks radicaals is aan het na willen laten van een leefbare planeet en het willen voorkomen van toename van natuurrampen, zolang dit maar vreedzaam en respectvol gebeurt.


LEES MEER.....


Wat is de aarde ons nog waard?


Het is 22 januari. Ik kijk naar buiten en zie dat het wederom een grauwe, natte dag is. Koning Winter is in geen velden of wegen te bekennen. Sterker nog, de lente lijkt zich al voorzichtig aan te kondigen, de eerste krokussen heb ik hun kopjes al weer boven het gras uit zien steken. En hoewel ik een hekel heb aan de winter, is het zelfs voor mij een slecht teken dat de lente al stiekem om een hoekje komt gluren. De gemiddelde temperatuur is te hoog.


LEES MEER.....


Biodiversiteit


COP15, de conferentie waarbij beleidsmakers en andere bobo's gaan praten over de biodiversiteit op de wereld. Net als het klimaat is de biodiversiteit in zeer belabberde staat, de zesde golf van massale uitsterving komt met een noodvaart op ons af. Maar wat is biodiversiteit eigenlijk, en hoe heeft verslechtering hiervan invloed op jouw en mijn leven?


LEES MEER.....


Black Friday


Black Friday, het spullenfestijn dat is overgewaaid uit Amerika en waar wij een krankzinnig fenomeen van hebben gemaakt dat niet 1 dag duurt maar bijna een hele maand. Een maand waarin niet de consument maar de producent en de winkelier de lachende derde zijn, want deze zwarte vrijdag die bijna een maand duurt is er niet voor jou en mij.....


LEES MEER.....


De geldwolf


"Er is geen ruimte voor de wolf in Nederland" We hebben 600 miljoen landbouwdieren. Als we wel 600 miljoen dieren kunnen houden om veel geld mee te verdienen, en er hard gewerkt wordt om de wolf in een zeer kwaad daglicht te stellen, dan kunnen we wel vaststellen dat de geldwolf eigenlijk het gevaarlijkste dier in ons land is.


LEES MEER.....


Linke soep!


Niet de soep tegen een glasplaat, maar de schandalige houding van overheden en grote bedrijven tegenover klimaat en klimaatactivisme is linke soep. Want door niks te doen stevenen we af op nog meer natuurrampen. Klimaatactivisten voeren geen actie voor de lol, of om jou dwars te zitten. Er wordt actie gevoerd voor een leefbare wereld, niet meer en niet minder.


LEES MEER.....


Wat is klimaatverandering en wat zijn de gevolgen?


Dat je hier bent aangekomen betekent dat je misschien toch wel wat meer wil weten over klimaatverandering. Fijn! Alleen samen kunnen we proberen de schade van deze crisis te beperken. Er is zoveel in je normale dagelijkse bestaan dat invloed heeft op het klimaat, er is zoveel wat je zou moeten weten. Waar begin je? Om het je een beetje gemakkelijk te maken heb ik hieronder wat links van het Wereld Natuurfonds geplaatst waar ik heel veel aan heb gehad. Zij vertellen duidelijk en in normale taal wat klimaatverandering is en wat de gevolgen zijn. Mocht je nou niet van lezen houden dan kun je ook kiezen om wat filmpjes te bekijken.


LEES MEER.....


Melk is goed voor elk


Ik denk dat de meesten van mijn generatie en de generaties voor mij zijn opgevoed met het idee dat melk goed is voor elk. Maar is dat eigenlijk wel zo? En wie is "elk" dan? Niet de koeien die melk maken, ook hun kalverige kinderen niet. De natuur gaat ook niet echt vooruit op de zuivelproductie zoals deze nu is. Zijn mensen dan misschien die "elk"?


LEES MEER.....


Klimaatrebelletje


Er knaagt alweer een tijdje een groot gevoel van machteloosheid aan me. De aarde gaat naar z’n grootje, natuurrampen zullen elkaar in steeds rapper tempo op blijven volgen, we zitten in de zesde golf van massa extinctie. Ik kan en wil hierover niet meer stil zijn maar het ontbreekt me aan een flinke dosis lef. Toch kan ook ik iets doen!


LEES MEER.....


Stikstof en andere problemen


Het stikstof probleem, onderdeel van een groter geheel, lijkt helaas nog steeds onderschat te worden. Onze overheid en de agroindustrie willen ons nog steeds laten geloven dat het allemaal wel meevalt en dat verandering niet echt nodig is. De realiteit is anders, verandering is noodzakelijk en die verandering zal pijn doen. Zonder verandering is onze aarde straks onleefbaar


LEES MEER.....


De kip en het ei


Naar aanleiding van een recept dat ik heb aangepast omdat er gevogeltefond in zit voelde ik de behoefte om uit te leggen waarom ik geen dierlijke producten meer wil eten. Het begon uit duurzame overwegingen. In januari 2021 kwam ik ergens een leuke uitdaging tegen, de Veggiechallenge. Een maand lang geen vlees eten, en het leek me wel leuk om eens te kijken hoe ver ik zou komen. Als ik eenmaal ergens aan begin bijt ik me er in vast en wil ik er zoveel mogelijk over weten en zo kwam ik er achter dat wat ons voorgehouden, namelijk dat de vleesindustrie in Nederland helemaal zo slecht niet is, gewoon niet klopt. Ok, het is misschien iets minder erg dan in andere landen, maar minder slecht is nog steeds slecht. Er is niet een vorm van vleesindustrie die diervriendelijk is. Vandaag wil ik je vertellen over de pluimveeindustrie.



LEES MEER.....


Pinq Ponq


Na bijna 6 jaar werd het wel eens tijd voor een nieuwe rugtas. Geen hele makkelijke opgave, ik had nogal wat eisen. De belangrijkste was duurzaamheid, maar het oog wil ook wat dus moest hij er ook nog eens leuk uit zien. Ik ben best lang op zoek geweest, soms wat actiever soms even wat minder. Afgelopen week vond ik hem, mijn fijne groene groene tas!


LEES MEER.....


Veggiechallenge update


13 Dagen heb ik nu geen vlees gegeten. Toen ik net begon aan deze uitdaging had ik verwacht dat ik het op een gegeven moment wel moeilijk zou krijgen. Dat moment is nog steeds niet gekomen, ik mis mijn stukje vlees totaal niet. Sterker nog, de gedachte "waarom zou ik eigenlijk een dier eten" is me al een keer ongemerkt door mijn hoofd geschoten. Een update over mijn Veggiechallenge...


LEES MEER.....


De impact van de vleesindustrie


Over de impact van vlees op de aarde dacht ik vroeger nooit na, thuis aten we iedere dag wel vlees. En toen ik eenmaal de deur uit was bleef ik dat doen, ik wist niet beter dan dat vlees bij je avondeten hoorde. Een paar jaar geleden begon ik met zo af en toe eens een vleesvervanger (die ik net als de Vegetarische Slager liever vleesopvolger noem) bij de warme maaltijd. In de loop van de jaren zijn er eigenlijk steeds meer lekkere vleesopvolgers gekomen, lang verving ik regelmatig vlees door een vleesopvolger, en inmiddels leef ik al 2 jaar als vegetariër. Ik koos ervoor om geen vlees meer te eten omdat ik er achter kwam hoe groot de negatieve impact is op de wereld waarop wij leven. Ik leg je in dit artikel graag uit op welke manier wij de aarde uitputten bij het produceren van een stukje vlees.


LEES MEER.....


Plastic fantastic


Plastic, we kunnen er niet meer zonder. Loop eens een willekeurige supermarkt in en probeer eens boodschappen te doen zonder dat je plastic meeneemt naar huis. De berg plastic die wij als mens produceren wordt alleen maar groter, want we blijven het maken en plastic vergaat niet. Maar wist jij dat je zélf ook keuzes kunt maken wat je plastic gebruik betreft?


LEES MEER.....


Green-World 


Joehoeoeoe! Ik heb weer twee alledaagse gebruiksvoorwerpen vervangen door duurzame alternatieven! Tegenwoordig vervang ik mijn gebruiksvoorwerpen als het even kan door duurzame producten. Mijn wensenlijstje met “groene” gebruiksvoorwerpen wordt steeds een stukje langer, maar ik kan ook regelmatig iets afstrepen. Deze week streepte ik 2 artikelen af, ik bestelde namelijk bij Green-World een safety razor en een bamboe tandenborstel! 


LEES MEER.....


Duurzaam bankieren


Duurzaam wasmiddel , gerecycled wc papier, shampoobars …. Ik heb het afgelopen jaar al flink wat artikelen vervangen door een duurzaam alternatief. Langzaamaan ga ik steeds een stukje bewuster leven. Niet alleen goed voor de wereld, maar ook gewoon leuk om te doen! De boodschappen die ik in mijn, al dan niet virtuele, boodschappenkarretje kieper bekijk ik goed. Kan ik het product in kwestie vervangen door een duurzamer alternatief? Reken maar dat ik dat dan doe! Ik ontdek steeds nieuwe dingen die mijn leven duurzamer maken. Wist jij bijvoorbeeld dat er ook duurzame banken zijn?


LEES MEER.....


8 Tips voor een duurzamer leven (zonder duizenden euro's te hoeven investeren)


Hee weet je? Duurzaam leven is helemaal niet zo moeilijk! Ben ik ook nog niet zo lang achter hoor, laat ik daar vooral eerlijk in zijn. Maar sinds een tijdje probeer ik steeds een stukje bewuster te leven, op mijn manier probeer ik kleine steentjes bij te dragen aan de oplossing voor de klimaatcrisis waar we in zitten. Laat ik voorop stellen dat het niet mijn doel is om jou door je strot te rammen dat er een probleem is met het klimaat. Daar kom je op een gegeven moment zelf achter (of niet, dat is ook mogelijk) Maar laat me in ieder geval proberen je te laten zien dat duurzaam leven helemaal niet stom is, of veel geld en moeite kosten. Dus pak een mok thee, ga er eens lekker voor zitten en lees mijn 8 manieren om duurzamer te leven (zonder duizenden euro's te investeren)


LEES MEER.....


HappySoaps, shampoo waar je blij van wordt!


Zoals jullie inmiddels waarschijnlijk wel door hebben gaat het klimaat, de verandering van het klimaat, mij aan het hart. Ook met een klein inkomen is het mogelijk om milieubewust te leven. Zo doe ik tegenwoordig de was met wasmiddel en wasverzachter van het merk Ecover, was ik mijn handen en doe de afwas met Seepje. Kort geleden ontdekte ik weer iets “groens”, namelijk shampoo en conditioner van HappySoaps!


LEES MEER.....


World gone mad


Soms heb ik echt het idee alsof ik in een postapocalyptisch verhaal zit. Iedereen doet wat nodig is om zelf te overleven en is niet meer in staat om in groepsbelang te denken.  Eigenbelang lijkt steeds vaker voor het welzijn van een ander te gaan. We doen maar wat, zolang we er zelf maar beter, vrolijker, gelukkiger of wat dan ook van worden.


LEES MEER.....


Kleine wasjes, grote wasjes


42 Jaar ben ik, ik zit op mijn balkon een boek te lezen terwijl een heerlijk vleugje jeugdsentiment af en toe mijn neus binnendringt. Het doet me een denken aan de geur van de zeep die we op de kleuterschool hadden. Onvermijdelijk dringen herinneringen aan mijn jeugd zich aan me op, met name dus aan de kleuterklas. Geur is voor mij altijd een sterke trigger voor herinneringen geweest, dat blijkt nu ook weer. 


Maar wat is die geur nou dan, die ik steeds ruik?


LEES MEER.....

Share by: