Blog Layout

Consuminderen, go vega!

Over de impact van vlees op de aarde dacht ik vroeger nooit na, thuis aten we iedere dag wel vlees. En toen ik eenmaal de deur uit was bleef ik dat doen, ik wist niet beter dan dat vlees bij je avondeten hoorde. Een paar jaar geleden begon ik met zo af en toe eens een vleesvervanger (die ik net als de Vegetarische Slager liever vleesopvolger noem) bij de warme maaltijd. In de loop van de jaren zijn er eigenlijk steeds meer lekkere vleesopvolgers gekomen, lang verving ik regelmatig vlees door een vleesopvolger, en inmiddels leef ik al 2 jaar als vegetariër. Ik koos ervoor om geen vlees meer te eten omdat ik er achter kwam hoe groot de negatieve impact is op de wereld waarop wij leven. Ik leg je in dit artikel graag uit op welke manier wij de aarde uitputten bij het produceren van een stukje vlees.

Gemiddeld is er 8.600 liter water nodig voor 1 kilo vlees

Wist jij dat een mens gemiddeld per jaar rond de 77 kilo aan vlees verbruikt? De Universiteit van Wageningen deed onderzoek en stelde dit vast. Dit gewicht is het zogenaamde karkas gewicht, ongeveer de helft van dit gewicht is het vlees dat wij daadwerkelijk naar binnen werken. Heb je wel eens stil gestaan wat er nodig is om een kilo vlees te produceren? Ik heb me er eens in verdiept en wat ik vond was echt verbijsterend! 

Van koe naar biefstuk

Een rund heeft voedsel nodig om uit te groeien tot volwaardige biefstuk. Voor het verbouwen van dat voedsel is water nodig. Omdat het land waarop dit verbouwd wordt niet altijd op natuurlijke wijze bewaterd wordt is er irrigatie nodig en daarbij gaat ook een hoop water verloren. Een rund heeft langer nodig om uit te groeien tot een formaat dat er vlees van geproduceerd kan worden dan een varken, een varken heeft weer langer nodig dan een kip. Hoe langer een dier leeft, eet en dus groeit, hoe meer water het gebruikt. Dus als je dan vlees eet zou het de slimste keuze zijn om een stukje kip te eten.

Hoge CO2 uitstoot per kilo vlees

De uitstoot van broeikasgas voor het produceren van 1 kilo rundvlees staat gelijk aan 180 kilometer autorijden. 25 procent van de broeikasgassen die wij wereldwijd uitstoten komt door het produceren van voedsel en meer dan de helft hiervan is afkomstig van vleesproductie. We kunnen dus wel stellen dat de vleesproductie een behoorlijk vervuilende industrie is.

Ook ontbossing is een probleem

Sinds de jaren '60 is de wereldbevolking verdubbeld, en al die mensen zijn ook nog eens meer vlees gaan eten. Dat betekent dus dat er meer grond nodig is. Grond om dieren op te laten grazen, grond om voedsel voor dieren te verbouwen. Ontbossing is het gevolg, inmiddels is twee derde van alle landbouwgrond op onze aarde in gebruik voor vleesproductie. In Zuid-Amerika bijvoorbeeld, zijn miljoenen hectaren regenwoud gekapt om de wereldbevolking te kunnen voorzien van vlees. Als wij deze hoeveelheden vlees blijven consumeren zal er steeds meer natuur verdwijnen. Complete ecosystemen zullen verdwijnen, de biodiversiteit wordt steeds kleiner, diersoorten sterven uit.

De uitdaging

Dit artikel heb ik begin 2021 geschreven, en toen ik er achter kwam hoeveel impact vlees heeft op onze planeet vond ik dat het tijd was voor verandering, ondanks dat ik gek was op een lekker stuk vlees. In de maand na het schrijven van dit artikel ging ik met de hulp van ProVeg geen vlees eten, onder de noemer "Veggie challenge" zou ik een maand vlees links laten liggen. Ik verwachtte dat het niet makkelijk zou zijn en ik had geen idee hoe ik een maand lang iedere dag een maaltijd zonder vlees op tafel moest krijgen. En ik twijfelde of ik het wel vol zou houden. Ik kan vertellen dat het me gelukt is, en dat ik sindsdien als vegetariër door het leven ga. Niet alleen voor het klimaat, maar nu ook vanwege het vreselijke dierenleed dat achter een stuk vlees, een ei, een glas melk of ieder ander product van dierlijke afkomst is. Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat het mij maar niet wil lukken om als veganist door het leven te gaan. Het lukt me nog niet om een lekker stukje kaas af te slaan, maar verder heb ik inmiddels bijna alle dierlijke producten uit mijn leven verbannen en vervangen door een plantaardige variant. Radicaal? Vind ik niet, dieren uitbuiten voor het eigen genot vind ik radicaler.

door Sonja 16 mei, 2024
De jonge, ietwat naïeve en beïnvloedbare Laura bekeert zich tot de islam en vertrekt met haar echtgenoot naar het kalifaat, in de hoop dat het leven voor het jonge stel daar het geluk brengt dat ze zoeken. Helaas blijkt het leven hier nog lelijker dan in Nederland, en het stel besluit terug te keren naar Nederland. Daar staat Laura een onaangename verrassing te wachten.
door Sonja 13 mei, 2024
BH haakjes… Voor de BH dragende mens onder ons is het vast herkenbaar, soms moeten worstelen om die dingen dicht te krijgen. Met mijn 46 lentes jong heb ik ook regelmatig problemen met die rottige haakjes. Kun je je voorstellen hoe het moet zijn voor een brildragende dame op leeftijd die al niet zo goed is in dingen die nogal wat van de fijne motoriek eisen?
door Sonja 12 mei, 2024
Dag van de zorg, een dag die in het teken staat van verzorging en verpleging. Een beetje bevooroordeeld ben ik wel wanneer ik zeg dat mijn beroep het mooiste beroep is (het is wel echt zo!) Als deze dag dan in teken staat van zorgverléners, dan zou ik als verzorgende graag aandacht willen vragen voor de zorgvrágers.
Share by: