Blog Layout

Hond in de pot

Klassieke chien bourguignon


Het is koud buiten, en dus tijd om weer eens een stoofpotje te maken. Zo'n heerlijk geurend gerecht dat je van binnenuit verwarmt. Gezelligheid, kaarsjes, wijntje erbij, wat wil een mens nog meer? Bij hoge uitzondering een gerecht met dierlijke ingrediënten, geschreven door een vegetatiër.



Men neme

800 Gram hondenvlees, liefst Labrador vanwege de malsheid

75 Gram boter

125 Gram spekjes

1 Middelgrote ui

300 Gram winterpeen

2 Tenen knoflook

1 Eetlepel tarwebloem

375 ML rode wijn

380 ml bouillon van hondenvlees 

5 Gram verse tijm

1 Laurierblad

250 Gram kastanjechampignons

400 Gram sjalotten

10 Gram platte peterselie



Snijd het hondenvlees in kleine stukjes en maak met 250 ml water de hondenbouillon aan.

STOP!

Goed, ik stop maar want ik denk dat je nu niet verder wil lezen. Het is walgelijk, je eet toch geen hond?! Of kat, parkiet, hamster. Je gaat toch geen huisdieren eten! NEE DAT KLOPT! 


Maar vul nu eens koe, varken, paard en kip in op de plaatsen waar nu huisdieren staan. Vind je het nu nog steeds zo erg?


En waaróm vind je dit dan niet erg? 


Is kip eten, of is kip een dier?

Nog niet zo lang geleden, bijna 2 jaar, at ik zelf ook vlees. Als ik in de supermarkt liep of langs een slager zag ik ook gewoon vlees in de koelingen liggen. Een karbonaadje is een karbonaadje, klaar. Het zit er zo in gebakken dat vlees een voedingsmiddel is. We staan er niet bij stil dat het eigenlijk een stuk dood dier is wat daar ligt, maar dat is het wel! En dat stukje vlees komt niet in de schappen te liggen op de manier die de vleesindustrie ons voorhoudt.


Kip….  Kippenpoten, kipfilet, kippendijen en kippenlevers hadden toen  voor mij niks te maken met het dier. Bij het woord kip dacht ik meteen aan vlees, en niet aan een dier. Dat ging helemaal vanzelf en ik denk dat dit mede komt door de vlees- en zuivelindustrie. Wij krijgen namelijk niet te zien hoe die dieren leven en hoe ze aan hun einde komen. 


Dieren industrie

Het enige wat wij te zien krijgen zijn beelden die ons moeten laten geloven dat de dieren een goed leven hebben voordat ze op onze borden terecht komen. De laatste campagne is die van boeren die van koeien houden. Op radio en TV, maar ook op internet komen deze mensen vertellen hoe goed de koe het wel niet heeft, de beelden van blije koeien in de wei zouden het bewijs hiervoor moeten zijn. Gelukkig komen er steeds meer organisaties die het lef hebben om tegen deze leugens in te gaan. 


Het kost de vlees- en zuivelindustrie steeds meer moeite (en geld!) om hun leugens vol te kunnen houden.


Ook de slachterijen hebben er een handje van om ons te laten geloven dat een dier tot aan zijn “humane einde” niet lijdt. Slachterijen hebben alles over om de buitenwereld te laten geloven hoe diervriendelijk hun moordbedrijf is. Dat gaat zo ver dat bijvoorbeeld nieuwe huiseigenaren in de buurt van een eenden slachterij in Ermelo een boeteclausule in hun koopcontract hebben. Klaag over de stank of de geluiden die uit die moordfabriek komen en je mag €10.000 boeten betalen. Het ergste is nog dat de gemeente hiervan op de hoogte is.



Kiezen met de juiste informatie

Ik vind nog steeds dat iedereen zélf de keuze moet maken om wel of geen vlees te eten. Het is niet aan mij of aan wie dan ook om voor jou te bepalen dat je geen vlees moet eten. Je bent niet slecht wanneer je vlees eet, je bent niet minder waard als je geniet van een lekkere gehaktbal.


Wel vind ik dat de informatie die de consument krijgt eerlijk moet zijn, en dat is het nog lang niet.

door Sonja 16 mei, 2024
De jonge, ietwat naïeve en beïnvloedbare Laura bekeert zich tot de islam en vertrekt met haar echtgenoot naar het kalifaat, in de hoop dat het leven voor het jonge stel daar het geluk brengt dat ze zoeken. Helaas blijkt het leven hier nog lelijker dan in Nederland, en het stel besluit terug te keren naar Nederland. Daar staat Laura een onaangename verrassing te wachten.
door Sonja 13 mei, 2024
BH haakjes… Voor de BH dragende mens onder ons is het vast herkenbaar, soms moeten worstelen om die dingen dicht te krijgen. Met mijn 46 lentes jong heb ik ook regelmatig problemen met die rottige haakjes. Kun je je voorstellen hoe het moet zijn voor een brildragende dame op leeftijd die al niet zo goed is in dingen die nogal wat van de fijne motoriek eisen?
door Sonja 12 mei, 2024
Dag van de zorg, een dag die in het teken staat van verzorging en verpleging. Een beetje bevooroordeeld ben ik wel wanneer ik zeg dat mijn beroep het mooiste beroep is (het is wel echt zo!) Als deze dag dan in teken staat van zorgverléners, dan zou ik als verzorgende graag aandacht willen vragen voor de zorgvrágers.
Share by: