Blog Layout

Caramel zeezout chocoladetaart, voor als je iets te vieren hebt. Of niet...

Caramel zeezout chocoladetaart

Ik zit tegenwoordig veel op Twitter, gewoon voor de gezelligheid. Lekker een beetje gekkigheid verkopen, of een serieus gesprek, het kan allemaal. Vandaag tweette iemand dat Kanye West toch niet gaat voor het presidentschap van Amerika, en met mijn gekke kop antwoordde ik dat ik kapot was van dat nieuws en maar een taart ging bakken. Toevállig heb ik deze week vakantie, en ik bedacht me dat het misschien helemaal niet zo gek zou zijn om de daad bij het woord te voegen en echt een taart te gaan bakken. En dus dook ik Pinterest op en ging op zoek naar een lekker recept. 


Op Baking a moment vond ik een recept dat ik nog wel even aan moest passen naar de Nederlandse gewichten, maar dat was vrij snel gebeurd met een beetje hulp van het schema dat ik op de site Uit Paulines keuken vond. Het zou een Caramel (zee)zout chocoladetaart gaan worden. Normaal gesproken bak ik namelijk alleen maar als ik er in de supermarkt een kant en klaar pakket voor kan kopen. Ik weet namelijk niet of ik het allemaal wel goed doe en of het resultaat dus goed uit zal pakken. Maar met de cakerol die ik begin dit jaar maakte in mijn achterhoofd, durfde ik het toch wel aan.


Nog even langs het winkelcentrum om een taartvorm te halen, snel nog even langs de supermarkt voor de ingredienten, en toen kon ik de keuken in! Het was zo leuk om een "echte" taart te bakken! Het deeg was nog niet zo bijzonder, dat maak ik ook met die kant en klare pakken uit de supermarkt. Maar de caramel! Dát was gaaf! Suiker, honing en water. Een beetje warmte toevoegen, af en toe even roeren, room erdoor en het resultaat was een hemelse bruine massa die over de taartbodem heen moest. Tot slot nog een laag chocolade met room eroverheen en toen begon het grote wachten. Want alles moest natuurlijk goed afkoelen. Ik kan je vertellen dat het wachten het moeilijkste was van dit taartvontuur. 


Ik zal je niet langer ophouden. Maak snel een boodschappenlijstje, haal de spulletjes in huis en duik de keuken in. Het is mij gelukt, ik weet zeker dat jouw taart net zo hemels wordt. Laat je hier beneden nog even weten hoe hij was? 


Veel bakplezier!

Hoe maak je deze caramel zeezout chocoladetaart?

Wat heb je nodig voor de taartbodem:


- 200 Gram bloem


- 65 Gram suiker


- 1/4 Theelepel (zee) zout


- 120 Gram ongezouten roomboter


- 1 Eierdooier


- 2 Theelepels vloeibare slagroom


- 1/5 Theelepel vanille extract


Hoe maak je de bodem:


Doe de bloem, suiker en zout in een kom. Doe de boter er doorheen en mix tot het een gladde massa is. Voeg eigeel slagroom en vanille  extract toe en mix een gladde bal deeg (eventueel met handen verder kneden) Rol het deeg in huishoudfolie en leg het een uur in de koelkast.


Verwarm de oven voor op 190 graden. Rol het deeg uit op een glad met bloem bestrooide ondergrond. Leg deze bodem in een bakvorm van 24 cm. Bak de taartbodem in 18-20 minuten gaar. 

Wat heb je nodig voor de caramelvulling


- 240 ml Slagroom


- 75 Gram ongezouten roomboter


- 1 1/5 - 2 Theelepels (zee) zout


- 2 Theelepels vanille extract


- 300 Gram suiker


- 22 Gram honing


- 60 ml Water


Verwarm in een kleine pan de slagroom, boter en zout tot de boter gesmolten is. Haal de pan van het vuur en voeg de vanille toe. Verwarm in een iets grotere pan de suiker, honing en water. Verwarm dit op een middelhoog vuur en roer het af en toe door om de warmte te verdelen. Kook de suiker door tot het lichtbruin kleurt. Draai het vuur laag en voeg al roerend het eerder gemaakte roommengsel toe.  Blijf roeren om klonten te voorkomen. Verwarm dit mensel tot 118 graden en giet het dan direct over de bodem om te voorkomen dat de caramel hard wordt door een te hoge temperatuur. 



Wat heb je nodig voor de chocolade ganache vulling:


- 230 Gram pure chocolade


- 120 ml Vloeibare slagroom


Doe de chocolade in een kom en voeg de slagroom toe. Verwarm dit au bain-marie tot de chocolade gesmolten is (kan ook in de magnetron, steeds 30 seconden en dan even doorroeren) Roer het goed door en giet het vervolgens over de caramel laag. Laat de chocolade hard worden voor je het serveert.




Wat heb je nodig voor de chocolade ganache vulling:


- 230 Gram pure chocolade


- 120 ml Vloeibare slagroom


Doe de chocolade in een kom en voeg de slagroom toe. Verwarm dit au bain-marie tot de chocolade gesmolten is (kan ook in de magnetron, steeds 30 seconden en dan even doorroeren) Roer het goed door en giet het vervolgens over de caramel laag. Laat de chocolade hard worden voor je het serveert.

door Sonja 6 november 2024
Waar ik al bang voor was werd vanmorgen werkelijkheid, Amerika heeft wederom gekozen voor iemand die met mooie praatjes weer genoeg Amerikanen wijs heeft weten te maken dat hij echt het beste voor heeft met zijn land, en zelfs met de wereld. Onze wereld is weer een stukje onveiliger geworden.
door Sonja 5 november 2024
Wanneer Diamante van Zucchero door de boxen klinkt, zie ik het gebeuren. Tranen wellen op in haar ogen en wanneer ik vraag waarom ze huilt sluit ze haar ogen waardoor opgewelde tranen gedwongen worden om de ruimte op te zoeken en over Gea’s wangen naar beneden rollen. “Mijn vader en moeder” komt er voorzichtig uit. “Waar zijn mijn vader en moeder? Ik zie ze nooit meer.”
door Sonja 26 oktober 2024
Liggend in bed, het is pas half negen in de ochtend, dringen de tranen zich aan hem op. Steeds wanneer hij opnieuw begint te huilen slaat hij onmiddellijk zijn handen voor zijn gezicht en ogen. Alsof hij wil zorgen dat ik zijn tranen niet zie. Maar ik zie ze wel. Ik besluit even bij hem te blijven en zorg te bieden in de vorm van een luisterend oor, want dat is minstens zo belangrijk als het helpen met wassen en aankleden.
Share by: