Blog Layout

Jonathan - Inse Martin

Een verhaal, beginnend met twee verhaallijnen.


Jonathan is een jonge inlichtingen officier die aan het begin van het boek moet infiltreren in een extremistische groepering om een aanslag te voorkomen. Jonathan kleurt regelmatig buiten de lijntjes, wat hem niet in dank wordt afgenomen door zijn leidinggevende. Gevolg hiervan is dat hij in de gaten gehouden wordt, maar ondanks dat weet Jonathan genoeg informatie te vergaren om uiteindelijk zijn onderzoek naar de extremistische groepering, met akkoord door zijn leidinggevende, voort te mogen zetten. Het verhaal van Jonathan speelt zich af in 2023.


Titus is een pastoor die werkt voor verzetsbeweging Stay Behind. Men vindt dat Titus voor zijn taak bij Stay Behind het beste in Groningen kan gaan wonen, zijn vrouw wil dit niet maar ze vertrekken toch naar het hoge noorden. Titus voert verschillende geheime opdrachten uit, opdrachten waar zelfs zijn vrouw niks van weet. Zijn vrouw weet trouwens helemaal niet van het bestaan van Stay Behind. Het stel krijgt een dochter en naarmate de tijd vordert wordt de afstand tussen Titus en zijn dochter steeds groter. Het verhaal van Titus begint in 1950.


Beide verhaallijnen kabbelen traag voort, er gebeurt eigenlijk niet zoveel om geboeid te blijven. Het kostte me dan ook grote moeite om te blijven lezen, ik heb echt op punt gestaan om het boek weg te leggen. Ik ben blij dat ik dat niet gedaan heb, want op een gegeven moment komen de twee verhaallijnen bij elkaar en dan gaat het los! 


Het verhaal wordt vanaf dat moment super spannend en het boek blijkt toch een echte pageturner te zijn. 


De extremistische groepering waar Jonathan infiltreert blijkt een groepje mensen te zijn die in de Corona periode met maatregelen vaak ging “koffie drinken” op het museumplein. Omdat ik zelf een tijdje een werkgever had die deze denkbeelden had vond ik het heel intrigerend om te lezen. Het deed me terug denken aan de periode dat hij iedereen in zijn omgeving zijn ideeën opdrong, een periode waarin ik hem veel mensen kwijt heb zien raken (inclusief mij als werknemer die bijna 12,5 jaar voor hem gewerkt had) 


Ik vond het bijzonder om te lezen hoe denkbeelden als die van mijn oude werkgever en als van de personages van de extremistische groepering kunnen ontstaan, en in de verkeerde omstandigheden gevoed kunnen worden. Door dit verhaal realiseer ik me dat in de verkeerde omstandigheden het wantrouwen naar de overheid zo maar om kan slaan in extremisme. Een spannend verhaal dat stof tot nadenken geeft.


Titel: Jonathan

Auteur: Inse Martin

Uitgever: Luitingh Sijthof

Jaar van verschijnen: 2024

Genre: Thriller, detective

Aantal pagina’s: 256

ISBN: 9789021040295


door Sonja 02 mei, 2024
Mijn favoriete genre is denk ik toch wel thriller. Soms tref ik ineens een schrijver die met met zijn of haar verhalen kippenvel en een gespannen gevoel gevel. Chris Carter is zo'n schrijver. Ik las "de beeldhouwer" en na het lezen van dat ene zinnetje in de context van het verhaal was ik verkocht. "Het is maar goed dat je het licht niet aandeed..."
door Sonja 24 apr., 2024
Eigenlijk is het best vreemd dat er in het geval van dementie vaak gesproken wordt over dement of dementerend. Alsof er van de persoon die iemand ooit was na de diagnose niks overblijft dan de ziekte. We noemen iemand met kanker toch ook niet kankerend, waarmee we iemand reduceren tot een ziekte? Zou het niet mooi zijn als we dit met dementie ook niet meer doen?
A woman in a purple scrub is holding another woman 's hand
door Sonja 18 apr., 2024
Zuster Sonja, één persoon, maar toch ook weer niet. Want soms moet ik als verzorgende mijn spontane en amicale ik wat naar de achtergrond schuiven en een zorgvrager met wat meer afstand benaderen. Een bijzondere uitdaging, want hoeveel afstand is genoeg en hoeveel kan ik van mezelf laten zien bij het benaderen van iemand die ongeremd gedrag kan vertonen?
Share by: