Moedertje, eten!

“Moedertje eten, tafeltje dekje” Het is vrijdagmiddag kwart over vijf. De tafel is gedekt en ik heb alle bewoners gevraagd om aan tafel te komen omdat we zo gaan eten. Ada gaat zitten, kijkt naar de gedekte tafel, spreekt dit zinnetje uit en vertelt hierbij dat haar kleine broertje dit altijd zei tegen hun moeder. Waar deze herinnering ineens vandaan komt weet ze niet. Ze herhaalt het nog een paar keer. “Moedertje eten, tafeltje dekje. Moedertje eten, tafeltje dekje” Ik weet nooit of een herinnering bij onze bewoners een mooie is, of een minder fraai exemplaar en om zeker te weten dat Ada niet onbedoeld kwets vraag ik of het een mooie herinnering is. Ada vertelt me dat het een herinnering is die aan de ene kant wel mooi is omdat het haar aan haar broertje doet denken, maar aan de andere kant ook wel een hele nare.


“Wij hebben niet altijd eten gehad, weet je” vertelt ze me. “In de oorlog hebben we honger gekend” Ik zie hoe haar lichaam zich begint te spannen. Het eerste dat in me op komt is proberen Ada uit deze nare herinnering te halen, maar al snel bedenk ik me. Wie ben ik om Ada te beletten om te praten over nare dingen? Waarom zou ze er niet over mogen praten? Ik ken haar als vrouw die haar emoties kan tonen zonder dat zij hiervan helemaal van slag raakt en hier niet meer uit kan komen. Hoewel ik het moeilijk vind om vragen te stellen over zo’n moeilijk en pijnlijk onderwerp, geen idee waarom, is dat wel wat ik doe. En Ada vertelt.


“Soms moesten we zoeken naar eten en dan vonden we niks. Dan gingen we met honger naar bed” Ik zie de tranen in Ada’s ogen opwellen. “Mijn broertje snapte dat niet, die stond aan mijn moeder’s benen en zei dan ‘moedertje eten, tafeltje dekje’” De stilte die valt is er niet alleen een die iets over geluid vertelt, maar ook zo een die je voelt en die je aan het denken zet. Ik vertel Ada dat ik het vreselijk vind dat zij dit mee heeft moeten maken en dat het me heel erg lijkt dat zij dit haar hele leven met zich mee heeft moeten dragen. “Ach” zegt ze, terwijl ze haar schouders ophaalt “Het leven ging gewoon door en de pijn is in de loop der jaren wel minder pijnlijk geworden” 


Ineens begint ze onbedaarlijk te huilen. “We moesten soms ook schuilen voor bombardementen, en we moesten ook wel eens vluchten” Ik sla mijn arm om Ada heen en laat haar huilen, hopend dat ik het niet verkeerd heb ingeschat. Had ik toch moeten proberen haar niet te laten praten over nare dingen? Maar gedane zaken nemen geen keer. Het zou op dit punt niet eerlijk zijn om het ineens over iets anders te hebben. 


Als je mijn verhalen vaker leest dan weet je misschien dat we 2 Ada’s op onze afdeling hebben. Andere Ada, ik zal haar nu even Ada G. noemen, mengt zich ook in het gesprek. “Ja, die oorlog was echt vreselijk. En nu is er ook hier en daar oorlog, daardoor moet ik ook vaak terug denken aan wat ik heb meegemaakt” Ik vraag haar of het haar bang maakt om op het nieuws te zien dat er op meerdere plekken oorlog is. “Nou, het is natuurlijk niet prettig, maar ik heb mijn geloof en dat zorgt dat ik er niet heel erg bang van word” 


Omdat beide Ada’s naast elkaar aan tafel zitten kon ik tussen hen in gaan zitten. Troostend sla ik mijn arm om hen allebei  en zo zitten we even stilletjes bij elkaar. Ada en Ada praten met elkaar, ik stel vragen. De ene Ada huilt en de andere Ada troost. Wanneer de tranen van Ada opdrogen zegt Ada G. “wat hebben we het nu dan goed he, we zijn gezegend dat we in een land zonder oorlog mogen leven” De twee dames kijken elkaar aan en glimlachen naar elkaar. De pijn en het verdriet vlamden even op door een herinnering en doofden weer uit door erover te praten. 


Het is niet zo vanzelfsprekend dat onze bewoners praten over moeilijke onderwerpen, en iedere keer dat iemand zulke herinneringen en emoties met mij deelt voel ik me enorm bevoorrecht. “Dankjulliewel dat jullie dit met me wilden delen” zeg ik tegen hen, en van beiden krijg ik een liefdevolle aai over mijn wang en hand. 

door Sonja 24 maart 2025
Er zit een monster onder mijn bed. Je denkt zeker dat ik niet helemaal lekker in mijn bovenkamer ben he? Dat ik een snuifie teveel gehad heb, of een stuk in mijn kraag. Maar ik ben zo nuchter als een babybadje en mijn psycholoog heeft me laten gaan. Ik ben bij mijn volle verstand. Er. Zit. Een. Monster. Onder. Mijn. Bed. Ik zeg het je.
door Sonja 12 maart 2025
Dagelijks schrijven, het valt niet altijd mee. Ik probeer het wel maar ik heb niet altijd inspiratie. Maar daar heb ik een oplossing voor, namelijk schrijf prompts. Een zeer beknopte opdracht waar ik dan mee aan de slag mag. Vandaag was de opdracht om een afbeelding te beschrijven aan de hand van mijn zintuigen. Loop je met me mee?
door Sonja 19 februari 2025
Zorgen voor iemand die komt te overlijden terwijl je eigen moeder net twee maanden geleden overleden is, het is geen gemakkelijke opgave. Ik had flashbacks naar de laatste momenten van mijn moedertje en moest steeds denken aan de slechte zorg die zij heeft gekregen. Toch lukte het me om die nare ervaring om te zetten in iets positiefs, mam zou trots op me zijn.
door Sonja 12 februari 2025
Lientje leerde Lotje lopen langs de Lange Lindenlaan. Maar toen Lotje niet wou lopen liet Lientje Lotje staan. Naar het waarom konden we lange tijd alleen maar raden. Ik zocht Lientje en Lotje op en bezocht samen met deze twee jonge dames de Lange Lindenlaan die zij eens samen op en neer liepen en kwam achter de reden waarom Lotje niet wilde lopen.
A woman in a white dress is standing in a hallway.
door Sonja 1 februari 2025
Saskia en Serge zongen al eens dat het de kleine dingen zijn die het doen. En ze hebben groot gelijk. Tijdens mijn laatste avonddienst beleefde ik weer een paar hartverwarmende momenten die ik graag met jullie deel. Kleine dingetjes die aan je voorbij gaan als je er niet bij stil staat dat kleine dingen soms heel veel kunnen betekenen.
Een lachende vrouw met bril houdt een karamel zeezout chocoladetaart vast
door Sonja 28 januari 2025
Ik maakte deze taart al eens eerder, maar zoals met zoveel recepten verdween deze ook steeds meer naar onder op de stapel. Mijn meiden zijn gek op taart, en deze week was er een goede gelegenheid om deze overheerlijke karamel zeezout chocoladetaart voor ze te maken. Ik paste het recept iets aan, en nu is hij nóg lekkerder!
door Sonja 22 januari 2025
Wanneer Ada voor de tweede avond op rij begint te mopperen en op die een negatieven sfeer in de huiskamer schept, besluit ik dat negeren in dit geval niet de oplossing is. Dit was mopperen waar meer achter zat en dus had ik aandacht voor een dame bij wie even niks goed, en alles stom was.
door Sonja 18 januari 2025
Nee, rouw is niet raar. Rouwen ook niet. Rouw is wel een raar íets, vind ik. Mijn rouw begon niet pas toen mijn moeder er niet meer was, mijn rouw begon als anticiperende rouw en werd rouw toen mijn moeder er niet meer was. Ik had geen flauw idee hoeveel soorten pijn en verdriet er bij rouw komen kijken. Het is niet simpelweg verdrietig zijn, het is veel meer dan dat.
door Sonja 9 januari 2025
Nog niet eerder schreef ik iets dat zo persoonlijk was als dit verhaal. Warme en persoonsgerichte zorg is niet altijd vanzelfsprekend, zelfs niet wanneer iemand stervende is. Terwijl mijn moeder aan het sterven was moest ik de moeilijke beslissing nemen om uit mijn rol van dochter, en in de rol van verzorgende te stappen om dan zelf maar die warme zorg te bieden.
door Sonja 6 november 2024
Waar ik al bang voor was werd vanmorgen werkelijkheid, Amerika heeft wederom gekozen voor iemand die met mooie praatjes weer genoeg Amerikanen wijs heeft weten te maken dat hij echt het beste voor heeft met zijn land, en zelfs met de wereld. Onze wereld is weer een stukje onveiliger geworden.
door Sonja 5 november 2024
Wanneer Diamante van Zucchero door de boxen klinkt, zie ik het gebeuren. Tranen wellen op in haar ogen en wanneer ik vraag waarom ze huilt sluit ze haar ogen waardoor opgewelde tranen gedwongen worden om de ruimte op te zoeken en over Gea’s wangen naar beneden rollen. “Mijn vader en moeder” komt er voorzichtig uit. “Waar zijn mijn vader en moeder? Ik zie ze nooit meer.”
door Sonja 26 oktober 2024
Liggend in bed, het is pas half negen in de ochtend, dringen de tranen zich aan hem op. Steeds wanneer hij opnieuw begint te huilen slaat hij onmiddellijk zijn handen voor zijn gezicht en ogen. Alsof hij wil zorgen dat ik zijn tranen niet zie. Maar ik zie ze wel. Ik besluit even bij hem te blijven en zorg te bieden in de vorm van een luisterend oor, want dat is minstens zo belangrijk als het helpen met wassen en aankleden.
Show More
We gebruiken cookies om u de beste ervaring op onze website te geven. Meer informatie vindt u op de Privacypagina.
×
Share by: