Karamel zeezout chocoladetaart

Vier jaar geleden maakte ik deze taart al eens. Ik zat toen nog veel op het toen nog gezellige Twitter, dat inmiddels "X" heet en het afvoerputje van het internet is geworden. Ik zat op Twitter voor de gezelligheid. Lekker een beetje gekkigheid verkopen, of een serieus gesprek, het kon allemaal. Ik las toen een tweet van iemand waarin stond dat Kanye West, inmiddels bekend onder de naam "Ye" toch niet ging voor het presidentschap van Amerika, en met mijn gekke kop antwoordde ik dat ik kapot was van dat nieuws en maar een taart ging bakken. Toevállig had ik net die week vakantie, en ik bedacht me dat het misschien helemaal niet zo gek zou zijn om de daad bij het woord te voegen en echt een taart te gaan bakken. En dus dook ik Pinterest op en ging op zoek naar een lekker recept. 



Op Baking a moment vond ik een recept dat ik nog wel even aan moest passen naar de Nederlandse gewichten, maar dat was vrij snel gebeurd met een beetje hulp van het schema dat ik op de site Uit Paulines keuken vond. Het zou een Caramel (zee)zout chocoladetaart gaan worden. Normaal gesproken bak ik namelijk alleen maar als ik er in de supermarkt een kant en klaar pakket voor kan kopen. Ik weet namelijk niet of ik het allemaal wel goed doe en of het resultaat dus goed uit zal pakken. Maar met de cakerol die ik begin dit jaar maakte in mijn achterhoofd, durfde ik het toch wel aan.



Nog even langs het winkelcentrum om een taartvorm te halen, snel nog even langs de supermarkt voor de ingredienten, en toen kon ik de keuken in! Het was zo leuk om een "echte" taart te bakken! Het deeg was nog niet zo bijzonder, dat maak ik ook met die kant en klare pakken uit de supermarkt. Maar de caramel! Dát was gaaf! Suiker, honing en water. Een beetje warmte toevoegen, af en toe even roeren, room erdoor en het resultaat was een hemelse bruine massa die over de taartbodem heen moest. Tot slot nog een laag chocolade met room, de ganache,  eroverheen en toen begon het grote wachten. Want alles moest natuurlijk goed afkoelen. Ik kan je vertellen dat het wachten het moeilijkste was van dit taartvontuur. 


Ik zal je niet langer ophouden. Maak snel een boodschappenlijstje, haal de spulletjes in huis en duik de keuken in. Het is mij gelukt, ik weet zeker dat jouw taart net zo hemels wordt. Laat je hier beneden nog even weten hoe hij was? 



Veel bakplezier!

Wat heb je nodig voor de bodem?

- 200 Gram bloem

- 65 Gram suiker

- 1/4 Theelepel (zee) zout

- 120 Gram ongezouten roomboter

- 1 Eierdooier

- 2 Theelepels vloeibare slagroom

- 1/5 Theelepel vanille extract

Hoe maak de je bodem?

Doe de bloem, suiker en zout in een kom. Doe de boter er doorheen en mix tot het een gladde massa is. Voeg eigeel slagroom en vanille extract toe en mix een gladde bal deeg (eventueel met handen verder kneden) Rol het deeg in huishoudfolie en leg het een uur in de koelkast.


Verwarm de oven voor op 190 graden. Rol het deeg uit op een glad met bloem bestrooide ondergrond. Leg deze bodem in een bakvorm van 24 cm. Bak de taartbodem in 18-20 minuten gaar. 


Wat heb je nodig voor de karamelvulling?

- 240 ml Slagroom

- 75 Gram ongezouten roomboter

- 1 1/5 - 2 Theelepels (zee) zout

- 2 Theelepels vanille extract

- 300 Gram suiker

- 22 Gram honing

- 60 ml Water

Hoe maak je de karamelvulling?



Verwarm in een kleine pan de slagroom, boter en zout tot de boter gesmolten is. Haal de pan van het vuur en voeg de vanille toe. Verwarm in een iets grotere pan de suiker, honing en water. Verwarm dit op een middelhoog vuur en roer het af en toe door om de warmte te verdelen. Kook de suiker door tot het lichtbruin kleurt. Draai het vuur laag en voeg al roerend het eerder gemaakte roommengsel toe. Blijf roeren om klonten te voorkomen. Verwarm dit mensel tot 118 graden en giet het dan direct over de bodem om te voorkomen dat de caramel hard wordt door een te hoge temperatuur. Laat het iets afkoelen en giet het karamel mengsel over de taartbodem. Laat het geheel helemaal afkoelen zodat de ganache zich niet met de karamel gaat mengen.

Wat heb je nodig voor de ganache?

- 150 Gram pure chocolade

- 150 ml Vloeibare slagroom

Hoe maak je de ganache?

Breek de chocolade in kleine stukjes en doe deze in een hittebestendige kom. Doe de slagroom in een steelpannetje en verwarm deze tot het aan de randen begint te bubbelen. Zodra het bubbelt giet je de slagroom bij de chocoladestukjes en roer dit door tot het een egale massa is. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur en giet dit over de karamel laag. Laat de taart helemaal afkoelen voordat je deze aansnijdt.

door Sonja 11 april 2025
Soms denken we dat we afscheid moeten nemen van een zorgvrager. Dan gaat iemand ineens heel hard achteruit en bereiden we ons voor op wat er mogelijk komen gaat. En soms hebben we van die mensen die achteruit gaan en ons dan toch weten te verbazen door nog even bij ons te blijven. Zo woont bij ons mevrouw Joustra, zij is met heel veel respect écht een ouwe taaie.
door Sonja 24 maart 2025
Er zit een monster onder mijn bed. Je denkt zeker dat ik niet helemaal lekker in mijn bovenkamer ben he? Dat ik een snuifie teveel gehad heb, of een stuk in mijn kraag. Maar ik ben zo nuchter als een babybadje en mijn psycholoog heeft me laten gaan. Ik ben bij mijn volle verstand. Er. Zit. Een. Monster. Onder. Mijn. Bed. Ik zeg het je.
door Sonja 12 maart 2025
Dagelijks schrijven, het valt niet altijd mee. Ik probeer het wel maar ik heb niet altijd inspiratie. Maar daar heb ik een oplossing voor, namelijk schrijf prompts. Een zeer beknopte opdracht waar ik dan mee aan de slag mag. Vandaag was de opdracht om een afbeelding te beschrijven aan de hand van mijn zintuigen. Loop je met me mee?
door Sonja 1 maart 2025
Op een doodgewone vrijdagmiddag tegen etenstijd komt er bij Ada een herinnering op die aan de ene kant mooi is, maar aan de andere kant ook heel naar. In een oogwenk zie ik Ada veranderen in een jong meisje dat tijdens de tweede wereldoorlog zoveel leed heeft moeten doorstaan, om haar na ons gesprek weer terug te zien komen in het hier en nu, met een glimlach op haar gezicht.
door Sonja 19 februari 2025
Zorgen voor iemand die komt te overlijden terwijl je eigen moeder net twee maanden geleden overleden is, het is geen gemakkelijke opgave. Ik had flashbacks naar de laatste momenten van mijn moedertje en moest steeds denken aan de slechte zorg die zij heeft gekregen. Toch lukte het me om die nare ervaring om te zetten in iets positiefs, mam zou trots op me zijn.
door Sonja 12 februari 2025
Lientje leerde Lotje lopen langs de Lange Lindenlaan. Maar toen Lotje niet wou lopen liet Lientje Lotje staan. Naar het waarom konden we lange tijd alleen maar raden. Ik zocht Lientje en Lotje op en bezocht samen met deze twee jonge dames de Lange Lindenlaan die zij eens samen op en neer liepen en kwam achter de reden waarom Lotje niet wilde lopen.
A woman in a white dress is standing in a hallway.
door Sonja 1 februari 2025
Saskia en Serge zongen al eens dat het de kleine dingen zijn die het doen. En ze hebben groot gelijk. Tijdens mijn laatste avonddienst beleefde ik weer een paar hartverwarmende momenten die ik graag met jullie deel. Kleine dingetjes die aan je voorbij gaan als je er niet bij stil staat dat kleine dingen soms heel veel kunnen betekenen.
door Sonja 22 januari 2025
Wanneer Ada voor de tweede avond op rij begint te mopperen en op die een negatieven sfeer in de huiskamer schept, besluit ik dat negeren in dit geval niet de oplossing is. Dit was mopperen waar meer achter zat en dus had ik aandacht voor een dame bij wie even niks goed, en alles stom was.
door Sonja 18 januari 2025
Nee, rouw is niet raar. Rouwen ook niet. Rouw is wel een raar íets, vind ik. Mijn rouw begon niet pas toen mijn moeder er niet meer was, mijn rouw begon als anticiperende rouw en werd rouw toen mijn moeder er niet meer was. Ik had geen flauw idee hoeveel soorten pijn en verdriet er bij rouw komen kijken. Het is niet simpelweg verdrietig zijn, het is veel meer dan dat.
door Sonja 9 januari 2025
Nog niet eerder schreef ik iets dat zo persoonlijk was als dit verhaal. Warme en persoonsgerichte zorg is niet altijd vanzelfsprekend, zelfs niet wanneer iemand stervende is. Terwijl mijn moeder aan het sterven was moest ik de moeilijke beslissing nemen om uit mijn rol van dochter, en in de rol van verzorgende te stappen om dan zelf maar die warme zorg te bieden.
door Sonja 6 november 2024
Waar ik al bang voor was werd vanmorgen werkelijkheid, Amerika heeft wederom gekozen voor iemand die met mooie praatjes weer genoeg Amerikanen wijs heeft weten te maken dat hij echt het beste voor heeft met zijn land, en zelfs met de wereld. Onze wereld is weer een stukje onveiliger geworden.
door Sonja 5 november 2024
Wanneer Diamante van Zucchero door de boxen klinkt, zie ik het gebeuren. Tranen wellen op in haar ogen en wanneer ik vraag waarom ze huilt sluit ze haar ogen waardoor opgewelde tranen gedwongen worden om de ruimte op te zoeken en over Gea’s wangen naar beneden rollen. “Mijn vader en moeder” komt er voorzichtig uit. “Waar zijn mijn vader en moeder? Ik zie ze nooit meer.”
Show More
Share by: