Karamel zeezout chocoladetaart

Vier jaar geleden maakte ik deze taart al eens. Ik zat toen nog veel op het toen nog gezellige Twitter, dat inmiddels "X" heet en het afvoerputje van het internet is geworden. Ik zat op Twitter voor de gezelligheid. Lekker een beetje gekkigheid verkopen, of een serieus gesprek, het kon allemaal. Ik las toen een tweet van iemand waarin stond dat Kanye West, inmiddels bekend onder de naam "Ye" toch niet ging voor het presidentschap van Amerika, en met mijn gekke kop antwoordde ik dat ik kapot was van dat nieuws en maar een taart ging bakken. Toevállig had ik net die week vakantie, en ik bedacht me dat het misschien helemaal niet zo gek zou zijn om de daad bij het woord te voegen en echt een taart te gaan bakken. En dus dook ik Pinterest op en ging op zoek naar een lekker recept. 



Op Baking a moment vond ik een recept dat ik nog wel even aan moest passen naar de Nederlandse gewichten, maar dat was vrij snel gebeurd met een beetje hulp van het schema dat ik op de site Uit Paulines keuken vond. Het zou een Caramel (zee)zout chocoladetaart gaan worden. Normaal gesproken bak ik namelijk alleen maar als ik er in de supermarkt een kant en klaar pakket voor kan kopen. Ik weet namelijk niet of ik het allemaal wel goed doe en of het resultaat dus goed uit zal pakken. Maar met de cakerol die ik begin dit jaar maakte in mijn achterhoofd, durfde ik het toch wel aan.



Nog even langs het winkelcentrum om een taartvorm te halen, snel nog even langs de supermarkt voor de ingredienten, en toen kon ik de keuken in! Het was zo leuk om een "echte" taart te bakken! Het deeg was nog niet zo bijzonder, dat maak ik ook met die kant en klare pakken uit de supermarkt. Maar de caramel! Dát was gaaf! Suiker, honing en water. Een beetje warmte toevoegen, af en toe even roeren, room erdoor en het resultaat was een hemelse bruine massa die over de taartbodem heen moest. Tot slot nog een laag chocolade met room, de ganache,  eroverheen en toen begon het grote wachten. Want alles moest natuurlijk goed afkoelen. Ik kan je vertellen dat het wachten het moeilijkste was van dit taartvontuur. 


Ik zal je niet langer ophouden. Maak snel een boodschappenlijstje, haal de spulletjes in huis en duik de keuken in. Het is mij gelukt, ik weet zeker dat jouw taart net zo hemels wordt. Laat je hier beneden nog even weten hoe hij was? 



Veel bakplezier!

Wat heb je nodig voor de bodem?

- 200 Gram bloem

- 65 Gram suiker

- 1/4 Theelepel (zee) zout

- 120 Gram ongezouten roomboter

- 1 Eierdooier

- 2 Theelepels vloeibare slagroom

- 1/5 Theelepel vanille extract

Hoe maak de je bodem?

Doe de bloem, suiker en zout in een kom. Doe de boter er doorheen en mix tot het een gladde massa is. Voeg eigeel slagroom en vanille extract toe en mix een gladde bal deeg (eventueel met handen verder kneden) Rol het deeg in huishoudfolie en leg het een uur in de koelkast.


Verwarm de oven voor op 190 graden. Rol het deeg uit op een glad met bloem bestrooide ondergrond. Leg deze bodem in een bakvorm van 24 cm. Bak de taartbodem in 18-20 minuten gaar. 


Wat heb je nodig voor de karamelvulling?

- 240 ml Slagroom

- 75 Gram ongezouten roomboter

- 1 1/5 - 2 Theelepels (zee) zout

- 2 Theelepels vanille extract

- 300 Gram suiker

- 22 Gram honing

- 60 ml Water

Hoe maak je de karamelvulling?



Verwarm in een kleine pan de slagroom, boter en zout tot de boter gesmolten is. Haal de pan van het vuur en voeg de vanille toe. Verwarm in een iets grotere pan de suiker, honing en water. Verwarm dit op een middelhoog vuur en roer het af en toe door om de warmte te verdelen. Kook de suiker door tot het lichtbruin kleurt. Draai het vuur laag en voeg al roerend het eerder gemaakte roommengsel toe. Blijf roeren om klonten te voorkomen. Verwarm dit mensel tot 118 graden en giet het dan direct over de bodem om te voorkomen dat de caramel hard wordt door een te hoge temperatuur. Laat het iets afkoelen en giet het karamel mengsel over de taartbodem. Laat het geheel helemaal afkoelen zodat de ganache zich niet met de karamel gaat mengen.

Wat heb je nodig voor de ganache?

- 150 Gram pure chocolade

- 150 ml Vloeibare slagroom

Hoe maak je de ganache?

Breek de chocolade in kleine stukjes en doe deze in een hittebestendige kom. Doe de slagroom in een steelpannetje en verwarm deze tot het aan de randen begint te bubbelen. Zodra het bubbelt giet je de slagroom bij de chocoladestukjes en roer dit door tot het een egale massa is. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur en giet dit over de karamel laag. Laat de taart helemaal afkoelen voordat je deze aansnijdt.

Three elderly women at a table, smiling, inside a room. Text overlays read
door Sonja 8 september 2025
Pesten... Het komt niet alleen bij jonge mensen voor, ook ouderen kunnen heel onaardig doen. Dementie kan zorgen voor decorumverlies en/of ongewenst gedrag. Wanneer iemand die óók dementie heeft anders doet dan "normaal" is kan dit zorgen voor pestgedrag. Aan ons dan de taak om een oplossing te bedenken.
Woman smiling in nature setting, text says
door Sonja 30 augustus 2025
Gelukkig had ik op safe gespeeld en een korte route uitgekozen in het Müllerthal. Een route waarbij ik mocht klimmen en klauteren over stenen en waarbij ik met handen, voeten, rooksignalen, gebarentaal en een kaart de weg mocht wijzen aan medewandelaars. Het was geweldig allemaal!
Backpack with hiking gear: books, snacks, socks, and map, with
door Sonja 25 augustus 2025
In plaats van een stedentrip naar een drukke stad, ga ik dit jaar op vakantie naar een klein resort in de heuvels van het mooie Luxemburg. Rust en natuur, het lijkt me heerlijk! In tegenstelling tot mijn reis naar Wenen in 2023 viel hier niet zoveel aan voor te bereiden, maar de voorpret was er niet minder om.
Show More