Afgelopen week wilde mijn dochter wel weer eens bloemkool eten. Vroeger kocht ik dit altijd uit de diepvries, we zijn namelijk maar met z’n tweeën en de bloemkool uit zo’n pakje kan je zo mooi doseren zodat je nooit teveel hebt. Maar ja, tegenwoordig denk ik bij alles wat ik koop twee keer na of het de beste keuze is en dus koos ik dit keer voor een bloemkool van de versafdeling (want daar zit geen verpakking omheen die uiteindelijk toch weer weggegooid wordt) Ik was alleen éven vergeten hoeveel keer je daar bloemkool van kan eten met twee personen.
We hadden dus teveel. Veel teveel. En weggooien, dat doe ik liever niet! Het kost namelijk genoeg om die bloemkool te kunnen produceren en het zou zonde zijn om al die energie gewoon maar in de vuilnisbak te kieperen. Dus kieperde ik het in een bewaarbak zodat ik het in het weekend kon eten en mijn vriend en dochter iets konden eten met vlees. Maar eigenlijk had ik helemaal geen zin om weer bloemkool te eten en dus besloot ik er maar een soepje van te maken, en die pakte goed uit. De basis was een recept van internet, maar in dat recept staat gevogeltefond en dat eet ik niet. Dus paste ik het recept hier en daar wat aan en gaf er mijn eigen draai aan.
Bloemkoolsoep met portobello
300gr. Bloemkool
200ml Sojaroom
400ml Water
1,5 Kruidenbouilonblokje (Zonnatura)
2 Portobello’s, in repen gesneden
1 el. Verse bieslook
1 el. Truffelolie
Klein scheutje olijfolie
Naar smaak Jonnie Boer Curry Madras kruiden
Maak kruidenbouillon met 400ml. water en 1,5 Zonnatura bouillonblokje. Doe hier de kookroom en de bloemkool bij en kook dit tot de bloemkool zacht genoeg is naar jouw smaak. Pureer vervolgens het geheel en breng het op smaak met zout, peper en curry madras.
Vlak voor het opdienen de in repen gesneden portobello’s even bakken in een scheutje olijfolie. Zodra de portobello’s goed zijn de soep in een kom schenken, hier wat bieslook en truffelolie over verdelen en de portobello’s er op leggen. Eet smakelijk!