Uitdaging

Mevrouw Voets kwam een kleine anderhalve maand geleden bij ons wonen. Lopend achter haar rollator was zij ondanks haar dementie nog redelijk zelfstandig. Ze ging haar gangetje, zat op haar kamer wanneer zij daar zin in had of kwam naar de huiskamer wanneer ze behoefte had aan gezelschap. Binnen korte tijd kwam ze helaas twee keer ten val waarbij ze beide armen brak en niet meer veilig kon lopen, want gips aan twee armen doet nogal wat met de balans. Mevrouw kwam dus terecht in een rolstoel. En zoals je je waarschijnlijk wel voor kan stellen had ze behoorlijk wat pijn, met twee gebroken lichaamsdelen. De pijn werd zo erg dat mevrouw eigenlijk alleen nog maar in bed wilde liggen. Ze zag het allemaal niet meer zitten, kwam haar kamer nauwelijks nog uit en wanneer ze uit bed en uit haar kamer kwam wilde ze al vrij snel weer terug naar bed met pijn als reden. 


Het viel ons op dat mevrouw tijdens de zorgmomenten helemaal geen pijn aangaf, en tijdens een van mijn diensten werd duidelijk dat mevrouw eigenlijk alleen bang lijkt om pijn te krijgen. Ik observeerde hoe mijn collega met mevrouw sprak en op een vriendelijke toon zei dat we haar toch uit bed zouden halen om te komen eten. Ze legde aan mevrouw uit dat zij in een stoel zou komen te zitten waarin zij zichzelf met haar benen voort kon bewegen, een zogenaamde trippelstoel. En zo gebeurde het. Mevrouw zat aan tafel bij andere bewoners en mijn collega's en ik zaten ergens anders waar wij haar konden observeren. Ze genoot van de maaltijd terwijl zij in gesprek raakte met een medebewoner. Pas toen een van de zorgcollega's bij mevrouw in beeld kwam begon zij over pijn, maar we lieten mevrouw gewoon maar even gaan. Toen zij geen respons van ons kreeg besloot ze dan maar om zelf te proberen de huiskamer uit te komen. 


Niet helemaal wetend hoe ze dan moest trippelen kwam ze toch stukje bij beetje wat verder richting huiskamerdeur, pijn aangevend wanneer er iemand van de zorg voorbij kwam en door trippelend wanneer zij geen reactie kreeg. Op een gegeven moment vroeg ze toch wat meer aandacht en besloot ik haar toch te gaan helpen, maar niet op een manier die ze vermoedelijk graag gezien had. 


Ik ging op een meter of drie van haar af staan en nodigde haar uit om naar me toe te komen. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat ze hier op in zou gaan, dus ik stond bijna te springen van enthousiasme toen ik zag dat mevrouw probeerde in mijn buurt te komen. Nogmaals legde ik uit hoe zij zich voort zou kunnen bewegen en met een blik van inspanning bleef ze proberen voetje voor voetje vooruit te komen. En uiteindelijk lukte het haar om door de deur van de huiskamer in de gang terecht te komen! Hoera voor mevrouw Voets! 


Misschien zou het wel lukken om haar nog een stukje te laten trippelen, maar bij het zien van de lange gang zag ik de moed een beetje in haar schoenen zinken. Ik vroeg haar tot waar ze dacht dat ze zou komen, en we spraken af dat ik de gang in zou lopen en zij stop zou zeggen op het punt waarvan zij dacht dat ze zou kunnen halen. "Kom op mevrouw Voets, dat is een stukje van niks! Ik weet dat u verder kunt!" Ik ging nog iets verder staan, een meter of 10 bij haar vandaan, en vroeg of ze dacht dat ze dat zou redden. Ze had er wel vertrouwen in dat dat zou lukken en voorzichtig ging ze weer op weg.  


Toen ze de houten leuning aan de muur in de gaten kreeg greep ze die meteen vast. Met ontdeugende oogjes keek ze me aan en zei "Zo gaat het een stuk makkelijker" waarop ik antwoordde dat dat precies was waar die leuning voor aan de muur zat. Volgens mij was dat het moment dat ze er zelfs plezier in begon te krijgen. Aan het einde van de leuning vertelde ze me dat ik haar wel een beetje aan het pesten was, en ik vertrouwde haar toe dat ik dat alleen maar deed omdat ik weet dat zij dit kan en omdat ik het zo fijn zou vinden voor haar als ze weer wat meer zelf zou kunnen. "Je bent toch ook wel lief hoor, zuster" en hup, daar ging ze weer. Zonder leuning, want we waren in een stukje gang zonder leuning, maar met een klein duwtje in de rug trippelde ze toch verder.  


Uiteindelijk bereikte mevrouw haar appartement, die bijna aan het einde van de lange gang ligt. Mevrouw was zonder toetje de huiskamer uit vertrokken, had hier geen zin meer in, maar toen ik haar vroeg of ze misschien toch stiekem nog een toetje lustte was het antwoord ja. Ik nam haar mee terug naar de huiskamer, onderweg complimenteerde ik haar een aantal keren en zei dat ik trots op haar was. Het toetje smaakte erg lekker denk ik, want in no time was het schaaltje leeg. Al smullend van het  bakje amandelvla hoorden mijn collega's en ik hoe zij trots aan haar tafelgenoten dat zij zelf in de rolstoel door de gang getrippeld was.  


Persoonsgerichte zorg, ik vind dat zo belangrijk! De zorgvrager staat centraal bij alles wat een zorgverlener doet. Vandaag leerde ik van mijn collega dat persoonsgerichte zorg soms ook kan zijn om tóch even tegen de wens van de zorgvrager in te gaan en te kijken wat er gebeurt. Vandaag was het gevolg dat mevrouw het ineens tóch gezellig had met andere bewoners en liet zien dat ze meer kon dan zij zelf had gedacht. Het gevolg was ook dat we een trotse dame aan tafel hadden zitten en een dame zie zelfs aan de nachtdienst had verteld dat ze zelf in haar rolstoel door de gang had getrippeld. 


Wat heb ik toch een ongelooflijk mooi beroep... 

door Sonja 24 maart 2025
Er zit een monster onder mijn bed. Je denkt zeker dat ik niet helemaal lekker in mijn bovenkamer ben he? Dat ik een snuifie teveel gehad heb, of een stuk in mijn kraag. Maar ik ben zo nuchter als een babybadje en mijn psycholoog heeft me laten gaan. Ik ben bij mijn volle verstand. Er. Zit. Een. Monster. Onder. Mijn. Bed. Ik zeg het je.
door Sonja 12 maart 2025
Dagelijks schrijven, het valt niet altijd mee. Ik probeer het wel maar ik heb niet altijd inspiratie. Maar daar heb ik een oplossing voor, namelijk schrijf prompts. Een zeer beknopte opdracht waar ik dan mee aan de slag mag. Vandaag was de opdracht om een afbeelding te beschrijven aan de hand van mijn zintuigen. Loop je met me mee?
door Sonja 1 maart 2025
Op een doodgewone vrijdagmiddag tegen etenstijd komt er bij Ada een herinnering op die aan de ene kant mooi is, maar aan de andere kant ook heel naar. In een oogwenk zie ik Ada veranderen in een jong meisje dat tijdens de tweede wereldoorlog zoveel leed heeft moeten doorstaan, om haar na ons gesprek weer terug te zien komen in het hier en nu, met een glimlach op haar gezicht.
door Sonja 19 februari 2025
Zorgen voor iemand die komt te overlijden terwijl je eigen moeder net twee maanden geleden overleden is, het is geen gemakkelijke opgave. Ik had flashbacks naar de laatste momenten van mijn moedertje en moest steeds denken aan de slechte zorg die zij heeft gekregen. Toch lukte het me om die nare ervaring om te zetten in iets positiefs, mam zou trots op me zijn.
door Sonja 12 februari 2025
Lientje leerde Lotje lopen langs de Lange Lindenlaan. Maar toen Lotje niet wou lopen liet Lientje Lotje staan. Naar het waarom konden we lange tijd alleen maar raden. Ik zocht Lientje en Lotje op en bezocht samen met deze twee jonge dames de Lange Lindenlaan die zij eens samen op en neer liepen en kwam achter de reden waarom Lotje niet wilde lopen.
A woman in a white dress is standing in a hallway.
door Sonja 1 februari 2025
Saskia en Serge zongen al eens dat het de kleine dingen zijn die het doen. En ze hebben groot gelijk. Tijdens mijn laatste avonddienst beleefde ik weer een paar hartverwarmende momenten die ik graag met jullie deel. Kleine dingetjes die aan je voorbij gaan als je er niet bij stil staat dat kleine dingen soms heel veel kunnen betekenen.
Een lachende vrouw met bril houdt een karamel zeezout chocoladetaart vast
door Sonja 28 januari 2025
Ik maakte deze taart al eens eerder, maar zoals met zoveel recepten verdween deze ook steeds meer naar onder op de stapel. Mijn meiden zijn gek op taart, en deze week was er een goede gelegenheid om deze overheerlijke karamel zeezout chocoladetaart voor ze te maken. Ik paste het recept iets aan, en nu is hij nóg lekkerder!
door Sonja 22 januari 2025
Wanneer Ada voor de tweede avond op rij begint te mopperen en op die een negatieven sfeer in de huiskamer schept, besluit ik dat negeren in dit geval niet de oplossing is. Dit was mopperen waar meer achter zat en dus had ik aandacht voor een dame bij wie even niks goed, en alles stom was.
door Sonja 18 januari 2025
Nee, rouw is niet raar. Rouwen ook niet. Rouw is wel een raar íets, vind ik. Mijn rouw begon niet pas toen mijn moeder er niet meer was, mijn rouw begon als anticiperende rouw en werd rouw toen mijn moeder er niet meer was. Ik had geen flauw idee hoeveel soorten pijn en verdriet er bij rouw komen kijken. Het is niet simpelweg verdrietig zijn, het is veel meer dan dat.
door Sonja 9 januari 2025
Nog niet eerder schreef ik iets dat zo persoonlijk was als dit verhaal. Warme en persoonsgerichte zorg is niet altijd vanzelfsprekend, zelfs niet wanneer iemand stervende is. Terwijl mijn moeder aan het sterven was moest ik de moeilijke beslissing nemen om uit mijn rol van dochter, en in de rol van verzorgende te stappen om dan zelf maar die warme zorg te bieden.
door Sonja 6 november 2024
Waar ik al bang voor was werd vanmorgen werkelijkheid, Amerika heeft wederom gekozen voor iemand die met mooie praatjes weer genoeg Amerikanen wijs heeft weten te maken dat hij echt het beste voor heeft met zijn land, en zelfs met de wereld. Onze wereld is weer een stukje onveiliger geworden.
door Sonja 5 november 2024
Wanneer Diamante van Zucchero door de boxen klinkt, zie ik het gebeuren. Tranen wellen op in haar ogen en wanneer ik vraag waarom ze huilt sluit ze haar ogen waardoor opgewelde tranen gedwongen worden om de ruimte op te zoeken en over Gea’s wangen naar beneden rollen. “Mijn vader en moeder” komt er voorzichtig uit. “Waar zijn mijn vader en moeder? Ik zie ze nooit meer.”
Show More
Share by: